Google
 

tiistai 15. heinäkuuta 2008

Asiallista asioimista-kurssi kouluihin

Olen viime päivinä tullut siihen tulokseen, että jo peruskoulussa pitäisi olla jonkinlainen "Miten asioin virastoissa ym. ym" kurssi, sisältäen asiallisen puhelinkäytöksen. Varsinkin ihan nuori työelämään tullut sukupolvi ei näytä osaavan alkeellisimpiakaan tapoja.

Yleisintä on se, että kun soitetaan meille, aletaan heti selittämättä paasata asiaa sanomalla esim. "nii... tota mä haluisin varata aikaa..." tai "yhdistätkö sille sun tälle lääkärille". Itse olen lapsena jo oppinut, että puhelinkeskustelu aletaan esittäytymällä ja sitten lyhyesti kertomalla miksi soittaa. Vai onko tämä aivan vanhanaikaista? Alanko olla fossiilli? Ymmärrän toki että kännyköissä näkyy kuka soittaa ja esim. kaverille kilautettaessa ei välttämättä tarvitse esittäytyä, mutta asia on kyllä toinen jos soittaa vaikkapa ajanvaraukseen.

Toinen ongelma on se, että puhutaan niin pahuksen epäselvästi ja ulosanti on suoraan sanottuna syvältä. Joka lauseen jälkeen joutuu kysymään "anteeksi mitä?". Ja ei, ei johdu Sisar Hennon likaisista korvista tuo että ei kuulu. :) Saattaa tosin olla että tuo ärsyttävän venyttävä ja mutiseva puhetyyli on vain näillä rakkailla pääkaupunkiseudun tulevaisuuden toivoilla. Olen nimittäin törmännyt ihan selkeäsanaisiinkin nuoriin ihmisiin. Ja toisaalta ulosanniltaan erityisen heikkoihin keski-iän ylittäneisiin kanssaeläjiin.

To be continued....

3 kommenttia:

Alruuna kirjoitti...

yritin jättää kommentin jo aiemmin, muttei täällä mitään näy...? hm. yritän uudelleen. olin aiemmin sitä mieltä, että kasvatusvastuu kuuluu vanhemmille, ja että jos tuollainen kurssi pidettäisiin, niin sitten alakoulun ensimmäisillä luokilla jos jossain.
kyllä vanhemmat tai muu lähin kasvuympäristö vaikuttavat eniten käytökseen. mietin tässä niitä lapsia, joita tässä meidänkin kerrostalossamme on. toiset tervehtivät rapussa kuten asiaan kuuluu, toiset eivät vilkaisekaan. siitä voinee päätellä tulevaa käyttäytymistä puhelimessakin...

tkk kirjoitti...

Hyvä blogi, jatka ihmeessä kirjoittelua samaan malliin.

Käy vilkaisemassa, jos kiinnostaa:
suolakaivos.blogspot.com

Sisar Hento kirjoitti...

Kiva kun pistäydyitte, alruuna ja dr t. :)

Ihan samaa mieltä olen, että päävastuu tapa- ym. kasvatuksesta on ehdottomasti vanhemmilla. Ongelma tuleekin sitten siinä, että niillä vanhemmillakaan ei nykyään oikein tahdo olla käytöstapoja. Vanhemmistaanhan lapset mallin ottavat. Tuollaisen kurssin seurauksena ehkä nykyiset lapset, tulevat aikuiset ja vanhemmat, oppisivat taas ne hyvät tavat jotka sitten voisivat siirtää omille lapsilleen.